FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl • Zobacz wątek - Yaesu FT-857D

FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl

FORUM MIŁOŚNIKÓW ŁĄCZNOŚCI RADIOWYCH W SAMOCHODZIE, W DOMU I W TERENIE
Teraz jest 2018-09-22, 00:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Yaesu FT-857D
PostNapisane: 2014-12-03, 12:41 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
FT-857D jest wytrzymałym, nowoczesnym przewoźnym transceiverem z amatorskimi zakresami MF/HF/VHF/UHF.
Pokrywa zakresy 160-10 metrów plus 6m, 2m i 70 cm, umożliwiając pracę emisjami SSB, CW, AM, FM i trybami cyfrowymi, dostarczając bardzo bogatego pakietu możliwości w pracy mobilowej i terenowej.
Skonstruowany dla uzyskania wysokich osiągów FT-857D zapewnia 100 Watów mocy wyjściowej w zakresach od 160 do 6 m, 50 Watów na 2m i 20 Watów na 70 cm.
Wielofunkcyjny krystaliczny wyświetlacz LCD posiada atrakcyjne oświetlenie, dostępne w 32 kolorach. Wyświetlacz wyświetla moc wyjściową, napięcie ALC, SWR, poziom modulacji i/lub siły głosu.
Posiada on też dużą liczbę ikon statusu pracy, jak również wyświetlanie trzech przycisków funkcjonalnych [A], [B], [C].
Wśród zaawansowanych funkcji tego FT-857D jest wiele takich, które występują w dużych stacjonarnych transceiverach.


Najważniejsze cechy:

zakres częstotliwości odbioru
100 kHz – 56 MHz
76 – 108 MHz (WFM)
118 – 164 MHz
420 – 470 MHz
zakres częstotliwości nadawania
160 – 6 m
2 m
70 cm (tylko częstotliwości amatorskie)
rodzaje emisji - A1(CW), A3(AM), A3J(LSB/USB), F3(FM), F1 (9600 bps packet), F2 (1200 bps packet)
moc wyjściowa
160 – 6 m: 100W (FM, SSB, CW); 25W (AM)
2 m: 50W (FM, SSB, CW); 12,5W (AM)
70 cm: 20W (FM, SSB, CW); 5W (AM)
podwójne VFO
praca Splitu
cyfrowa obróbka sygnału (filtrowanie przepuszczania, ograniczanie zakłóceń, automatyczne wycinanie i wyrównywanie mikrofonu)
automatyczny Shift przemiennika (ARS)
funkcja Smart Search
eliminator zakłóceń IF
dbiór lotniczego zakresu AM oraz rozgłośni radiowych AM i FM
odbiór zakresu pogody
funkcja VOX
wbudowany klucz elektroniczny z pamięciami i trybem Beacon
wbudowany koder/dekoder CTCSS
funkcja kontroli zasięgu ARTS
regulowana wysokość CW
funkcja automatycznego wyłączania zasilania (APO)
funkcja wyłącznika czasowego (TOT)
możliwość podłączenia komputera i możliwość klonowania


_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-11, 20:20 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Jarku, jaki jest pobór prądu na UKFie przy nadawaniu?
Bo specyfikacja podaje 22A, ale zakładam, że przy 100W na KF?

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-11, 20:44 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Dobrze zakładasz.
Jaka moc Cię interesuje na UKFie to dla takiej sprawdzę ;)

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-11, 20:46 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Maksymalna dla VHF i UHF :)
Czyli odpowiednio 50W i 20W.

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-11, 21:45 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
OK, dam znać w ciągu tygodnia bo na razie sprzęt mam w konfiguracji terenowej ;)

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-11, 21:56 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
OK, nie spieszy się. Dzięki.

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 17:59 
Offline
Expert
Expert

Dołączył(a): 2015-07-27, 10:00
Posty: 133
Znak: SQ9PPW
Lokalizacja: Katowice
Nie powiem dokladnie ile pradu ciagnie ale powiem ze to radio ma kiepska przypadlosc jesli chodzi o pobor pradu przy odpaleniu. Mianowicie chodzi o to ze tego spadku napiecia przy wlaczeniu nie wytrzymuje zasilacz od xboxa i sie wylacza. Moze pomogly by jakies kondensatory o duzej pojemnosci. Po tym krytycznym momencie jest juz ok i prad jest do przyjecia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 18:41 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Problem opisany przez Adama prawdopodobnie nie dotyczy wszystkich transceiverów FT-857.
Miałem kiedyś jeden pożyczony na testach i też tak się robiło co któryś raz.
Mój FT-857 podłączony do zasilacza xboxa odpala każdorazowo bez przeszkód.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 18:54 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Oo. I o to chodzi ;)
Ja mam ten najmocniejszy zasilacz Xboxowy z 19A.
Kiedys bym musiał zobaczyć to Twoje cacko. Ale to i tak pewnie przyszły rok dopiero. Próbuje sie ukierunkować na jakiś sprzęt. I to raczej coś w rodzaju kompaktowego kf+ukf.

@Adam, też masz tego Jezuska?

Tapatalknięte z Szajsunga

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 19:19 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
tomek_wap napisał(a):
Kiedys bym musiał zobaczyć to Twoje cacko

widziałeś, a nawet pracowałeś trochę na nim na Orłowej ;)
Kompakt FT-857 to dobry wybór :!:

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 19:48 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Wciskałem tylko ptt'kę, a to za mało :)

Tapatalknięte z Szajsunga

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 19:54 
Offline
Expert
Expert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-06-02, 19:17
Posty: 296
Znak: sq9jkl
Lokalizacja: Z gór
SQ9PPW napisał(a):
Nie powiem dokladnie ile pradu ciagnie ale powiem ze to radio ma kiepska przypadlosc jesli chodzi o pobor pradu przy odpaleniu. Mianowicie chodzi o to ze tego spadku napiecia przy wlaczeniu nie wytrzymuje zasilacz od xboxa i sie wylacza. Moze pomogly by jakies kondensatory o duzej pojemnosci. Po tym krytycznym momencie jest juz ok i prad jest do przyjecia.



Potwierdzam .


Jarku twój zasilacz od xboxa może był inaczej połączony, bo czytałem że można ingerować w zasilacz i zwiększyć jego moc o 3A.
I to wystarcza.

_________________
"Góry są środkiem, celem jest człowiek. Nie chodzi o to, aby wejść na szczyt, robi się to, aby stać się kimś lepszym. "


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 21:34 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Tomek napisał(a):
Jarku twój zasilacz od xboxa może był inaczej połączony

nie sądzę bo sam go przerabiałem z oryginału wyprowadzając tylko zaciski i przełącznik;
tak jak napisałem wcześniej opisany przez Was problem miałem z innym egzemplarzem FT-857 na tym zasilaczu, a obecny mój FT-857 tego problemu nie ma;
wynikałoby z tego, że problem tkwi w radiu, nie w zasilaczu

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 21:46 
Offline
Expert
Expert

Dołączył(a): 2015-07-27, 10:00
Posty: 133
Znak: SQ9PPW
Lokalizacja: Katowice
tomek_wap napisał(a):

@Adam, też masz tego Jezuska?


Tak, mam ten model.
Jarek coś może jest w tym co piszesz. Ja moje odpalam na xboxsie a Mirek SQ9RNW już nie. Ja mam wersję podrasowaną na 13.5V tego zasilacza i Mirek też. Ale wiem też że były różne modele tych zasilaczy i może tu jest pies pogrzebany. Poza tym spotkałem się już nie raz z opinią że 857 nie odpalało komuś na xboxie. Chodź da się temu zaradzić.

Co do samego radia się jeszcze tyczy, Tomek to widzę że interesujesz się łącznościami satelitarnymi. Fajnie bo to radio ma 2m i 70cm na SSB co przy łącznościach poprzez satelity teoretycznie daje możliwość obskoczenia 90% satelit amatorskich. Ale niestety tylko teoretycznie, w praktyce wygląda to tak że radio nie może pracować w pełnym du p leksie (nie można w czasie rzeczywistym korygować częstotliwości na dwóch VFO jednocześnie), co jest wadom prawie nie do przejścia! Chodź mam pomysł jak to zrobić tylko potrzebuję dobrego programisty...ale nie będę się już zagłębiał w szczegóły bo to nie miejsce na to.

Poza tym Tomek, jak byś chciał to mogę Ci go wypożyczyć powiedzmy na tydzień, to byś sobie pokręcił gałką u siebie :) W sumie to mieszkasz za miedzą więc daleko nie mamy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 22:20 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
No łączności satelitarne to coś tak dodatkowego. Do tego to w sumie mam dobrego ręczniaka. Ale, żeby zrobić QSO przez SAT to też potrzeba więcej na to czasu i szczęścia aby się udało. Więc na razie tutaj bardziej nasłuch, ISS i te sprawy.

Pomyślałem, o takim kompakcie KF+UKF, gdyż w domu na razie mogę mieć tylko UKF. A KF to by się przydało np. na SOTA, albo jak pojadę do rodziców do Koniakowa, tam to zarzucę sobie druta i mogę działać.

Radia z samym KF nie mam co kupować, wydam sporo kasy i radio będzie leżało. Poza tym nie chcę dużego "pudła". Nie mam go gdzie postawić, raczej go ze sobą nie zabiorę. Nawet taki 897D jest bardziej mobilny niż np. TS-2000 :)

Od kilku miesięcy działam na zwykłym mobilowym, jak to chińczyk, dość szeroki zakres nasłuchu (2m/70cm).
Zależało mi na podwójnym VFO, co się bardzo przydaje. Często nasłuchuje pasmo lotnicze, które sobie leci gdzieś tam w tle.

W 857D widzę tylko "pojedyńczy" wyświetlacz, pomimo, że piszą, że ma 2 VFO.

Dalej kwestia ilości kanałów pamięci ... tylko 200. W Wouxunie mam może z 250 zapisanych. Ale jak odrzucę te kanały, które i tak nie zadziałają w 857D to zostaje mi ok. 174 :) Nie wszystkie są istotne i ważne, ale lubię je mieć. Ot tak :)

Brak klawiszy numerycznych na 857D i na gruszce - ok. to można rozwiązać kupując drogi opcjonalny mikrofon.

Pomimo moich przyzwyczajeń do radia typu Wouxun (nawet gdyby to był FT-8800), równocześnie zdając sobie sprawę, że generalnie 857D da mi o wiele większe możliwości, to trochę się waham przed takim wyborem.
A raczej dwóch radyjek nie będę mógł mieć, tzn nie miałbym po co. No może aby sobie słuchać jakiegoś konkretnego pasma na nim, a na głównym radiu pracować. No ale do samego nasłuchu nawet taki Wouxun nie jest mi potrzebny, no chyba, że to będzie pasmo lotnicze, to wyboru zbytnio nie mam :)

Na chwilę obecną to robie rozeznanie w temacie. Jakoś chciałbym się ukierunkować, aby wiedzieć na co uzbierać :)
Ehh, pewnie po drodze koncepcje by się zmieniły nie jeden raz.

Tu pozostaje sprawa obczajenia tego 857D, jak ono pracuje, jak się porusza w jego menu, łatwość/trudność w ustawieniach, funkcjach itd.
Przed wydaniem takiej kasy wolę się upewnić, że to jest to co będzie mi pasować. A sprzęt krótkofalarski jednak nie sprzedaje się jak np. telefony komórkowe, przynajmniej nie w takich cenach jakich by się chciało.

A na koniec, kwestia zasilacza to tylko forma pewnej oszczędności, aby nie wydawać kilka stówek na zasilacz, kiedy to mogę (ewentualnie) wykorzystać to co mam.



Update:
i widzę, że ten Yaesu ma tylko 20W na 70cm. Gdzie w Wouxunie mam 40W, a biorąc pod uwagę moje obecne na ten czas warunki antenowo-techniczne to chyba te dodatkowe 20W mogą mi sporo dać - głównie pod kątem przemienników. Bo jak lokal/direct to 2m bardziej popularne mi sie wydaje.

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Ostatnio edytowano 2015-10-12, 22:50 przez tomek_wap, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 22:24 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
No jeszcze kwestia dodatkowych akcesorii aby to radio działało jak powinno. Cholernie droga skrzynka antenowa. Chciaz Jarek mowil, ze nie uzywa, przynajmniej nie na SOTA.
Wiec troche się w tym gubię.

Tapatalknięte z Szajsunga

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-12, 23:10 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Skrzynkę mam, pokazywałem ją na forum.
Kupiłem bo jest tania.
Na SOTA nie używam bo mi się nie chce nosić, ale testy robiłem i daje radę choć na niektórych pasmach skuteczność jest niższa - to typowe dla pracy via skrzynka.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-13, 04:19 
Offline
Expert
Expert

Dołączył(a): 2015-07-27, 10:00
Posty: 133
Znak: SQ9PPW
Lokalizacja: Katowice
tomek_wap napisał(a):
No jeszcze kwestia dodatkowych akcesorii aby to radio działało jak powinno. Cholernie droga skrzynka antenowa. Chciaz Jarek mowil, ze nie uzywa, przynajmniej nie na SOTA.
Wiec troche się w tym gubię.

Tapatalknięte z Szajsunga


Skrzynka antenowa to zbędny dodatek. Jeśli masz dobrze dopasowaną antenę to skrzynka przy radiu jest nie potrzebna. Ja swego czasu używałem skrzynki antenowej zamontowanej przy antenie ale skrzynka przy antenie a skrzynka przy radiu to dwie odrębne i zupełnie inne bajki.

Ja ogólnie nie narzekam na to radio. Chodź odsłuchem nie powala i w tym temacie można by mieć wiele do życzenia, jednak swoją uniwersalnością i gabarytami niweluje te parę mankamentów (w małym pudle mamy wszystko). Przy tym przyzwoita moc.
Co do tych 20W na 70 cm to powiem tak, jeszcze chyba nie słyszałem żeby tam ktoś gadał w directie, jedyne przemienniki które i tak można uznać za martwe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-13, 06:18 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 966
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Ok Panowie, się rozumie :)

A korzystacie z SSB na 2m ?
Czy to raczej martwa modulacja na tym paśmie?

Ze wstęgami nigdy nie miałem doczynienia.

Tapatalknięte z Szajsunga

_________________
Tomek
Yaesu VX-6
Hoxin MA-2000, HV9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2015-10-13, 07:53 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3754
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Korzystam z SSB na 2m w zawodach.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Hosted by Virtual-World
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL