FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl • Zobacz wątek - Urwana gruszka HELP

FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl

FORUM MIŁOŚNIKÓW ŁĄCZNOŚCI RADIOWYCH W SAMOCHODZIE, W DOMU I W TERENIE
Teraz jest 2018-06-18, 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-10-21, 15:46 
Offline
Débutant
Débutant

Dołączył(a): 2016-10-21, 15:40
Posty: 6
Znak: IRIDIUM
Lokalizacja: Katowice
Witam mam problem z radiem President Tedy :) - (tak wiem wiem szumofon itp ale mi wystarczał )

mianowicie na początku zaczeły mi wychodzić przeowody z wtyczki od gruszki aż wkońcu któryś sie tam urwał
postanowiłem wiec je przylutować jak pan bóg kazał:P zgodnie ze schematem
Obrazek

i niestety mam tylko odbiór nie mogę nic nadawać gdy naciskam przycisk gruszki ten wskaznik sygnału nie rusza sie

kombinować z tymi kabelkami w rożnych kolejnościach czy to coś na radiu sie spierniczyło ??

a i kolejny problem ale to juz sie przyzwyczaiłem
ustawiam pokrętło poziomu szumów na tryb ASC i nie za każdym razem to sie zapala ogolnie to ASC działa jak chce raz sie włączy raz nie czy to wina potencjometru czy czegoś innego może być ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-21, 19:47 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 986
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Witaj mikiziko na forum. :)

Jeżeli chodzi o połączenie mikrofonu z radiem to może niekoniecznie kolory przewodów zgadzają się ze schematem?

Jak masz multimetr to weź sprawdź czy po wciśnięciu PTT masz "przejście" pomiędzy pinem 3 (TX) a 5 (GND). Jeśli ustawisz miernik na taki symbol diody to powinien piszczeć. Jeśli nie piszczy to musisz znaleźć takie piny, które są zwarte ze sobą po naciśnięciu PTT. Bez wciśniętego PTT zwarte są 2 (RX) z 5 (GND) i tak powinieneś mieć skoro masz odbiór.

Ewentualnie trochę partyzancka metoda. Oczywiście pamiętaj o podłączonej antenie, żeby nic nie spalić. Zewrzeć spinaczem piny 3 z 5, w radiu i będziesz widział czy się przełącza na nadawanie czy nie :) Na własną odpowiedzialność oczywiście, zastanów się kilka razy.

Jak sprawdzasz ASC, że twierdzisz iż raz działa, a raz nie... bo wydaje mi się, że np. kanał #19 nie jest zbyt miarodajny, skoro tam nie zawsze masz podobny sygnał, gdzie trudno stwierdzić czy jest odpowiedni sygnał wejściowy do otwarcia blokady szumów. Chyba, że sprawdzałeś z jedną stacją i faktycznie raz otwiera Ci blokadę a raz nie, to wtedy można się zastanawiać czy coś jest nie tak.

73!

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-22, 08:10 
Offline
Débutant
Débutant

Dołączył(a): 2016-10-21, 15:40
Posty: 6
Znak: IRIDIUM
Lokalizacja: Katowice
Wiec tak :)

pin nr 3 kolor czerwony
pin nr 5 oplot miedziny masa :P

po nacisnieciu PTT piszczy miernik czyli " przejscie jest "

pin nr 2 czarny kolor
pin nr 5 oplot miedzyny

piszczy BEZ nacisniecia gruszki jak nacisne to przestaje

rozebrałem gruszke i przewód żółty ma przejscie na całej długosci aż do mikrofonu
to samo z pozostałymi

czyli jak mniemam przewody sa podlączone prawidłowo zatem co może byc przyczyna
przypomina mi sie też taka sytuacja że swego czasu jak wyjałem gruszke i chciałem ja ponownie włożyć to nie chciała wejść ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z ww sytuacja że teraz nie moge nadawać w każdym bądź razie pin od mica (nr 1) sie wtedy lekko zgiał przez co blokował wejscie tej nóżki do gniazda ale po jego wyprostowaniu spinaczem wtyk wchodzi normalnie do gniazda - dziś kontrolowałem te gniazdo w radiu żaden "bolec " nie rusza sie wszystko jest organoleptyczni OK

co do ASC w tym radiu
to działa tak że normalnie chce właczyc to ASC czyli przekrecam pokretło do samego konca w lewo i powinien byc charakterystyczny dzwiek pikniecie włączenia oraz na panelu przednim pojawic sie napis ASC jednak to łapie jak chce tzn czasem dojade do konca do lewej i mam tak jakby SQ ustawione na maxa i słysze ciagle szum czasem ktos sie przebije i wtedy np łapnie ASC i już trzyma - ogolnie żyje własnym życiem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-22, 10:12 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 986
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Wygląda na to, że piny mikrofonu są poprawnie.
Możesz jeszcze sprawdzić zwierając czymś w radiu te piny odpowiedzialne za nadawanie.
Albo rozkręcić radio i może tam coś się odlutowało?

Trudno mi powiedzieć, radio zapewne trochę lat ma. Faktycznie potencjometr może nie zawsze stykać. Ja kiedyś miałem radio schowane w pudełku w szafce i po jakimś roku, albo dwóch potencjometry strasznie ciężko się kręciły. Nie czyściłem ich tak mocno, że rozkręcałem na tyle części ile się da. Wziąłem taki spray "Kontakt" do elektroniki, czy styków, popsikałem je trochę, pokręciłem i lżej chodzą i "łapią" styk. Może też taka operacja pomoże ;).

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-22, 11:50 
Offline
Débutant
Débutant

Dołączył(a): 2016-10-21, 15:40
Posty: 6
Znak: IRIDIUM
Lokalizacja: Katowice
w najblizszym czasie rozkrece sobie radio :P tylko musze sie dostac do tapicerki bo mam je we wnece zabudowane i co jak co wyciagac moge na długość kabla co by SW miarke podpiac :D ale zeby je rozebrac na warsztacie to troche z tym bedzie roboty
niemniej dzieki za info :P przynajmniej wiem ze gruszka pewnie sprawna :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-25, 08:12 
Offline
Débutant
Débutant

Dołączył(a): 2016-10-21, 15:40
Posty: 6
Znak: IRIDIUM
Lokalizacja: Katowice
mikiziko napisał(a):
w najblizszym czasie rozkrece sobie radio :P tylko musze sie dostac do tapicerki bo mam je we wnece zabudowane i co jak co wyciagac moge na długość kabla co by SW miarke podpiac :D ale zeby je rozebrac na warsztacie to troche z tym bedzie roboty
niemniej dzieki za info :P przynajmniej wiem ze gruszka pewnie sprawna :P


edit :

radio rozkręcone - jednak okazało sie że wyrwał sie pin od mic-a z tego schematu był poprostu jakies 2-3 mm cofniety do radia musiałem go pewnie wepchnąć co przyczyniło sie do zerwania lutu (pewnie był zimny lut ) no i urwanego pola lutowniczego wraz z kawałkiem scieżki
wiec lutownica w dłoń ustawiłem pin we wtyczce zalutowałem i zrobiłem mostek z kawałka kabla do najbliższego rezystora
co do ASC to tak jak pisałem coś najwyraźniej było nie teges z potencjometrem - wystarczyło go rozebrać na ośce jest taka blaszka która sprężynuje i trzeba ja podważyć a następnie cały potencjometr przeczyściłem Izoprponaloem a potem nasmarowałem obecnie chodzi tak lekko że masakra :P ale ASC za to włącza sie od reki po przekreceniu tego pokrętła na max w lewo i trzyma jak powinno
dodatkowo zauważyłem że teraz ASC działa jakby bardziej czule łapie już na 3 kreskach odbioru a wczesniej łapał na 4-ech wiec nie ma problemu z rwaniem itp

aa i jeszcze jedno drażniło mnie zajmowanie jednego dnia wolnego na demontaż radia z auta bo mam je pod deska zabudowane tak że żeby się do instalacji zasilania dobrać to jest masakra to postanowiłem że sobie zrobię przewód z gniazdem na molexach :) z zasilacza ATX i radio też jest na taka samą wtyczke tak że obecnie wystarczy odkręcić antenę odpiąć wtyk zasilania i można w 5 sekund zabrać radyjko na przegląd do domu :P

p.s najlepsze zostawiłem na koniec odkręcam tego presidenta patrze a w środku elektronika z napisem UNIDEN :P jednym słowem jest to jakiś brat bliźniak czy fabryka robi po godzinach dla unidena :D radyjka:P ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-10-25, 21:28 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 986
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
To super, że udało się rozwiązać problem. Jednak nie było połączenia w radiu, a i przy okazji naprawiłeś potencjometr :)
Patent z molexem ułatwi Ci teraz wyjmowanie ale, żeby już się nic nie psuło.

Nie jestem do końca pewny jak to z Unidenem było. Ale do popularnych 520 są jakieś bardzo podobne Presidenty.

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Hosted by Virtual-World
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL