FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl • Zobacz wątek - Program do logowania łączności.

FORUM CB RADIO - CB-Polska.pl

FORUM MIŁOŚNIKÓW ŁĄCZNOŚCI RADIOWYCH W SAMOCHODZIE, W DOMU I W TERENIE
Teraz jest 2018-10-16, 11:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2016-06-06, 20:31 
Offline
Expert
Expert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-02-22, 07:33
Posty: 340
Znak: SP9LE*
Lokalizacja: Sosnowiec
Próbuje ogarnąć logowanie łączności - jeden spójny log dla łączności, SOTA, zawodów itp. Jakie używacie oprogramowanie do logowania łączności. Znalazłem kombajn kolegi UR5EQF, ale podpytam. Co Wy używacie ?

_________________
Pozdrawiam
Michał SP9LE
http://www.radioamator.net
http://strava.com/athletes/29969814/badge
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-06, 21:10 
Offline
Avancé
Avancé

Dołączył(a): 2015-12-05, 19:20
Posty: 91
Znak: 161RC155
Lokalizacja: JO82PD
HRD - Ham Radio Delux w wersji free


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-06, 21:12 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Z początku używałem głównie wydrukowanej tabeli i długopisu. Następnie przerzuciłem się na Logger32. A obecnie, z racji tego, że Kenwoodem dobrze się steruje z Ham Radio Deluxe to korzystam z HRD Logbook. :)

W zawodach brałem udział tylko na UKF, a w nich korzystam z DQR Log. Potem eksport i import do HRD :)

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-06, 21:58 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Logger32 jako log główny, który ogarnia telegrafię i wszelkie protezy typu cyfra etc.
Do prawdziwych zawodów N1MM i z niego eksport do loggera32.
Do zawodów na UKFie DQR log i eksport jak wyżej.
Polecam bardzo logger32, mam poza sobą etap prób i rozpytywania i większość opinii, które otrzymałem przemawiała za tym programem, jego wdrożyłem i nie żałuję.

P.S.
Dla niewielkich ilości QSO dobry jest każdy program.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-07, 05:18 
Offline
Expert
Expert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2016-02-22, 07:33
Posty: 340
Znak: SP9LE*
Lokalizacja: Sosnowiec
Dziękuje za odpowiedź. QSO może jeszcze mam mało ale wiem z doświadczenia, że w ciągu jednego dnia może przybyć dużo łączności a jak doliczę SOTA, log papierowy staje się uciążliwy i pochłania wiele czasu, nie wliczając w to wypisywania kart.

_________________
Pozdrawiam
Michał SP9LE
http://www.radioamator.net
http://strava.com/athletes/29969814/badge
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-07, 08:20 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Każdy "szanujący się" program logujący ogarnia też karty.
Jeśli jest ich dużo to możesz drukować naklejki zamiast wypisywać karty ręcznie.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-08, 21:17 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 977
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Na Linuxa CQRLOG.
Ma pewną zaletę nad Loggerem32, bezpłatnie pobiera część danych z QRZ.com :)

_________________
Tomek
Yaesu FT-7900 + VX6
Hoxin MA-2000, HB9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL
https://www.fb.com/SP9TL
https://www.instagram.com/SP9TL
https://www.youtube.com/channel/UCRz3Xq ... R6i2yvbuMg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-08, 22:11 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Logger32 pobiera wszystkie dane z qrz.com bezpłatnie - to w pełni darmowy program :)

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-08, 22:33 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 977
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
Oj to coś pomieszałem?...

@Dominik, to Logger32 nie pobiera Ci tych danych?
Czy może HRD?
Wydawało mi się, że ten pierwszy...

Sent from A5 using Tapatalk.

_________________
Tomek
Yaesu FT-7900 + VX6
Hoxin MA-2000, HB9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL
https://www.fb.com/SP9TL
https://www.instagram.com/SP9TL
https://www.youtube.com/channel/UCRz3Xq ... R6i2yvbuMg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 06:11 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Ani jeden ani drugi. Jak się nie ma wykupionej subskrypcji na qrz to nie pobierze.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 08:02 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Podejrzewa, że to dotyczy innych programów też, ale to nie jest obostrzenie z ich strony tylko ze strony QRZ.
Porównując HRD i loggera32 to HRD od którejś wersji jest płatny, logger32 jest w pełni darmowy.

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 11:25 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2015-05-17, 17:08
Posty: 977
Znak: SP9TL
Lokalizacja: Katowice
I tu właśnie dziwna sprawa, bo mi CQRLOG pobiera dane z qrz.com ot tak.

Sent from A5 using Tapatalk.

_________________
Tomek
Yaesu FT-7900 + VX6
Hoxin MA-2000, HB9CV 2m, LPDA 2m/70cm

http://www.qrz.com/db/SP9TL
https://www.fb.com/SP9TL
https://www.instagram.com/SP9TL
https://www.youtube.com/channel/UCRz3Xq ... R6i2yvbuMg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 14:47 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Tak, logger32 jest darmowy z tym się zgodzę ale, że bezpłatne pobiera dane to już nie :)
Nie wiem jak to jest, że Tomkowi pobiera :D

Nowsze wersje HRD są niestety płatne ale większość i tak zapewne używa ostaniej darmowej wersji. Także z niej korzystam i jeszcze mi nic nie brakuje. ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 19:26 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Dominik napisał(a):
Tak, logger32 jest darmowy z tym się zgodzę ale, że bezpłatne pobiera dane to już nie :)
Nie wiem jak to jest, że Tomkowi pobiera :D

Nowsze wersje HRD są niestety płatne ale większość i tak zapewne używa ostaniej darmowej wersji. Także z niej korzystam i jeszcze mi nic nie brakuje. ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, że każdy wybiera to co mu najlepiej pasuje, ale jak są jakieś mity w narodzie to trzeba je rozwiewać.
Jeden z nich to płatne pobieranie danych przez loggera.
Logger32 pobiera dane bezpłatnie, a jeśli nie pobiera bezpłatnie to znaczy , że jest źle ustawiony :mrgreen:

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 20:25 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Francuz napisał(a):
Logger32 pobiera dane bezpłatnie, a jeśli nie pobiera bezpłatnie to znaczy , że jest źle ustawiony :mrgreen:

To jeśli nie jest to tajemnica to podziel się prawidłowymi ustawieniami, a na pewno nie tylko mnie się to przyda. Jakiś czas temu próbowałem to ogarnąć i się niestety nie udało.
Owszem są dwie opcje do wyboru:
Obrazek
Pierwsza XML - płatna, ale... jako, że nie mam wykupionej subskrypcji nie działa. HTTP Lookup - darmowa... otwiera mi tylko okienko ze stroną qrz danej osoby, ale danych nie kopiuje do odpowiednich pól.

Dodam tylko, że na Twoim Jarku profilu qrz masz dopisek XML Subscriber, a nawet znaczek XML Data Subscriber ;)

EDIT:
W HRD co prawda name potrafi pobrać ale z lokatorami chyba nie do końca sobie radzi :)

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 20:37 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
Logger32 pobiera bezpłatnie to co udostępni mu qrz.com

Wrzuć tutaj zawartość QRZlookup.ini

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 20:40 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Kod:
[Settings]
LookupType=HTTP
LastUpdateCheck=2016-06-09 21:13:16
XMLUserName=sq9orn
XMLPassword=*****
XMLSessionKey=Not Set
XMLSessionKeyTime=Not Set
XMLAlwaysShowExtended=False
HTTPTop=4875
HTTPLeft=3945
HTTPWindowState=0
HTTPHeight=9255
HTTPWidth=14295
HTTPAlwaysonTop=False
HTTPUserName=sq9orn
HTTPPassword=*****
HTTPSetonTop=False
HTTPUseExtendedData=True
Version= 1.1.38
Debug=True
HTTPWindowStateRestore=0
HTTPWindowStateMinimize=1
AskedAboutUpdate=False
UpdateAvailable=False
AlwaysShowExtended=True

Hasła niepotrzebne, więc wiadomo gwiazdeczki :)

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 21:15 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
[Settings]
LookupType=HTTP
LastUpdateCheck=2016-06-08 23:13:30
XMLUserName=SP9MA
XMLPassword=gwiazdeczki
XMLSessionKey=Not Set
XMLSessionKeyTime=Not Set
XMLAlwaysShowExtended=False
HTTPTop=315
HTTPLeft=105
HTTPWindowState=0
HTTPHeight=6735
HTTPWidth=15795
HTTPAlwaysonTop=False
HTTPUserName=SP9MA
HTTPPassword=gwiazdeczki
HTTPSetonTop=False
HTTPUseExtendedData=True
Version= 1.1.51
Debug=False
HTTPWindowStateRestore=0
AskedAboutUpdate=False
UpdateAvailable=False
HTTPWindowStateMinimize=1
AlwaysShowExtended=False
SessionKey=3c730b2b86041103b3e7470ec88e5b49
SessionKeyTime=2014-03-27 19:45:17

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 21:19 
Offline
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-10-01, 09:48
Posty: 992
Znak: 161 DM 002
Lokalizacja: Katowice
Hmm patrząc na to co wysłałeś masz ustawioną też tą darmową opcję. I uzupełnia Ci pola podczas wprowadzania QSO?

Z drugiej strony mógłbyś chyba spokojnie korzystać z XML :P

_________________
Kenwood TS-570DG + kopia anteny LZAV-5b :mrgreen:
Yaesu FT-8800 + Diamond X-50
Navcomm TK-890 + Nagoya NA-771

Obrazek
http://www.cb-polska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2016-06-09, 21:22 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2014-09-08, 10:42
Posty: 3814
Znak: 161 DM 1
Lokalizacja: Sosnowiec
uzupełnia ;)
wpisuję znak, potem "tabulator" i wtedy wszystko co trzeba wskakuje

_________________
http://www.cb-polska.pl
http://www.klubrenaultclio.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Hosted by Virtual-World
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL